HABER

BLOCKCHAIN NEDİR
BLOCKCHAIN NEDİR

Blok zinciri 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından bitcoin'de, işlem defteri olarak kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Şirket, 2011 yılında ilk Bitcoin blok zinciri kaşifi olarak başladı. 2012 ve 2020 arasındaki bitcoin işlemlerini oluşturan bir kripto para cüzdanı yarattı.

Blok zinciri, özgün İngilizce tabirle blockchain, kriptografi(şifreleme) kullanılarak bağlanan ve güvenli hale getirilen, sürekli büyüyen bir kayıt listesidir. Kripto para birimlerini takip eden, yatırım yapan kişi ya da kurumlar öncelikle bu sistemin nasıl çalıştığını sorgulamaktadır. Merkeziyetsiz bir sisteme sahip olan blockchain nedir dediğimizde oluşan şifrelenmiş bir yapıda yapılan işlemlerin takibini yapan bir veritabanıdır. Blok yapısına bakıldığında dağıtılmış ve halka açık olduğu görülmektedir. Blockchain bünyesinde onlarca coin barındırır. Size Blockchain’i şu şekilde örneklendireyim;

Blockchain’i bir apartman gibi düşünürsek içindeki eviniz sizin bilgilerinizi tuttuğunuz yer olur ve komşularınızla iletişimde olmanızda bu ağır tamamlayan etken olur.

Dijital bir hesap cüzdanıdır.

  • Zincirdeki her blok bir dizi işlem içerir, bu işlemin bir kaydı her katılımcının blockchain cüzdanına eklenir.
  • Birden çok katılımcı tarafından yönetilen veritabanı, dağıtılmış defter teknolojisi olarak bilinmektedir.
  • Blockchain işlemleri, hash adı verilen değişmez bir kriptografik imzayla kaydedilmektedir. Zincirdeki bir bloğun değiştirilmesi mümkün değildir.
    Her blok şifrelenmiş bir şekildedir.

Her blok genellikle işlem verilerini, önceki bloğun kriptografik özet fonksiyonunu, bir zaman damgasını içerir. Tasarım gereği, blok zincirler sonraki kayıt değişikliklerine karşı dirençlidir. Kullanılan kayıt defteri "iki taraf arasındaki işlemleri verimli ve kalıcı bir şekilde kaydedebilen açık dağıtılmış bir defterdir". Dağıtılmış bir defter olarak, bir blok zinciri genellikle protokolle ilişkili düğümler arasında yeni blokları iletmek ve doğrulamak için eşler arası bir ağ tarafından yönetilir. Daha sonra herhangi bir bloktaki verileri değiştirmek isterseniz, verileri içeren bloğu ve sonraki tüm blokları değiştirmeniz gerekir. Bu, her yazma işleminde ağdaki düğümlerin çoğunluğu tarafından seçim yapılmasını ve sonraki düğüme her yazmadan önce düğüm seçiminin onaylanmasını gerektirir. Her blokta kimin değiştirdiği açık olduğu için olası kötüye kullanım da tespit edilebilir.

Blockhain Temel öğeleri;

Dağıtık büyük defter teknolojisi : Tüm ağ üyelerinin üzerinde değişiklik yapılmayan verilere erişimi vardır. Bu sayede aynı işlemi tekrar etme ortadan kalkmış olur. Değişiklik yapılamayan kayıtlar: Eğer bir işlem hatalı kayıt edildi ise başka bir işlem yaparak düzenlenebilir ve hiçbir katılımcı bu verileri değiştiremez, kurcalayamaz.

Peki bu Blockchain nasıl çalışır?

Her işlem gerçekleştikçe, bir ”veri bloğu” olarak kaydedilir.
Her bir blok, kendinden öncekilere ve sonrakilere bağlıdır.
İşlemler, geri alınamaz bir zincir olan Blockchain de (blok zinciri) blok haline getirilir.

SİZİ ARAYALIM

DİĞER HABERLER