HABER

DİJİTAL TÜRK LİRASI
Dijital Türk Lirası

TCMB, dijital para sistemlerinin yaygınlaşması ve kullanım alanlarını genişletmek için yerli teknoloji şirketleriyle dijital Türk lirası yaratmak için adıma atıyor. HAVELSAN, Dijital Türk Lirası için altyapının hazırlanmasından ve bu alt yapı için bir platformu kurulmasına kadar bir çok destek sağlayacak. Dijital Türk Lirasını Geliştirme Projesi' ni yürütmek için platform üzerinde çalışan arka uç uygulamalarının hazırlanmasından sorumluydu. HAVELSAN, hem prototip hazırlama hem de dijital kimlik yönetimi altyapı entegrasyonu, mobil cüzdan uygulaması hazırlama, dijital para basımı, online ödeme/havale ve itfa senaryosu dağıtımı, kontrolü ve sistem performans ve hizmetleri için bir pilot uygulama aşamasıdır. Uygulama görevini üstlenen ve bu bağlamda TCMB' ye destek sağlayacak bir firma olacaktır. HAVELSAN, siber güvenlik ve veri analizi alanlarında Dijital Türk Lirası Geliştirme Projesi`nden de sorumlu olacak.

GÜVENLİK TESTLERİ DE YAPILACAK

Proje, katılımcılar için çoklu ortamlar sağlamayı amaçlamaktadır. Geliştirme, kontrol, simülasyon ve izleme araçlarının proje katılımcılarına sunulduğu ortamı hazırlar. Yine HAVELSAN'da saldırı tespiti, vaka izleme ve analizi, zafiyet testi, güvenlik analizi, sızıntı tespiti ve sızma testi yapılmaktadır. Pilot çalışmaların ilk aşaması kapsamında, teknik personele belirli bir süre boyunca pilot testler yapmak üzere Türk Lirası Dijital Ağı'nın bir prototipi TCMB'de konuşlandırılacaktır. Sınırlı Dijital Türk Lirası Ağı'nın kurulmasından sonra, katılımcı hissedar kuruluşlar, üyelerin dijital para işlemlerini işlemeyi ve sistem performansını kullanıcı deneyimine dayalı olarak ölçmeyi amaçlamaktadır. Projede, ticari filoyu oluşturan kuruluş üyelerinin pilot uygulaması olarak Türk dijital lirasının kullanılması ve çalışanlara belirli bir dijital cüzdan üzerinden mal satın alma olanağı sağlanması planlanıyor.

2022 Cumhurbaşkanlığı Programı, Türk dijital lirasının kaderini belirleyecek. Bu nedenle 2022 takvimi "blockchain tabanlı CBDC'lerin uygulanacağını" belirtiyor. Dünyada birçok ülke dijital ödeme sistemleri ve merkez bankası dijital para birimleri üzerinde çalışıyor ancak Türkiye bu alanda çeşitli testler başlattığını duyurdu. Bugün, cumhurbaşkanının 2022 gündemi, gelecek yıl için bu harcamalar hakkında bilgi verdi. Program şunları belirtiyor: “Ulusal ortak girişimler kurulacak ve uluslararası ticaret sistemini dikkate alan alternatif para ve ödeme sistemleri geliştirmek için araştırmalar devam edecek. Bu kapsamda şu hedeflere ulaşılmıştır: "Blockchain tabanlı merkez bankası dijital finansmanı meyvelerini verdi. Daha fazla katılım ve geliştirilmiş merkezi olmayan pilot testler, daha fazla katılım ve ademi merkeziyetçiliğe yol açacaktır. Birinci fazın pilot sonuçlarının ardından gerçekleştirildi. Türk Merkez Bankası dijital lira projesinin araştırılması ve geliştirilmesi. Bu hedeflere ulaşmak için ilgili sistemler Merkez Bankası, Hazine ve TÜBİTAK tarafından kurulmuştur.

HAVELSAN, Türk Lirası sayısal ağ altyapısının hazırlanmasına yardımcı olmuş, bu ağ için dağıtık defter platformu kurmuş ve akıllı sözleşmeler ile back-end uygulamalarının işletmeye alınmasını sağlamıştır.

Sayılı Kimlik Yönetimi Çerçevesi Prototip 'nin hazırlık ve entegrasyon görevlerini tamamlayan, mobil cüzdan uygulamasını hazırlayan HAVELSAN, ayrıca ihraç, dağıtım, ödeme/online havale ve iade, pilot uygulama süreci ve ölçüm sistem performansı senaryolarını da test etti. ve kullanıcı deneyimi. Raporlama gibi konularda hem kolaylaştırıcı hem de geliştirici olarak görev yapmaktadır.

DİĞER HABERLER