HABER

ELON MUSK TWİTTER'I SATIN ALDI
Elon Musk Twitterı satın aldı

Dünya’da ki herkesin takip ettiği büyük satın alma işlemi gerçekleşti. Tesla ve SpaceX gibi dev şirketlerin CEO’su olan Elon Musk, Twitter’ı 44 milyar dolara satın aldı. Twitter ise resmen satıldığını doğruladı. Elon Musk, Twitter’ı çok özel bir şirket haline getirmekte kararlı görünüyor.

Elon MUSK: “İfade özgürlüğü, işleyen bir demokrasinin temel taşıdır ve Twitter insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital şehir meydanıdır. Ayrıca ürünü yeni özelliklerle geliştirerek, güveni artırmak için algoritmaları açık kaynak yaparak, spam botlarını yenerek ve tüm insanların kimliğini doğrulayarak, Twitter’ı her zamankinden daha iyi hale getirmek istiyorum. Twitter’ın muazzam bir potansiyeli var. Onu ortaya çıkarmak için şirket ve kullanıcı topluluğuyla birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum” yaptığı basın açıklamasında Musk bu sözleri ifade etti.

Musk, Twitter'ın güvenilir bir Demokrasi platformu olarak kalmasını sağlama fikrinin yattığını belirtmişti. Musk'ın son dönemdeki tweet'lerinde de altını sık sık çizdiği bu noktalar, Twitter'ın dünyanın en zengin insanının elinde şu ankinden çok daha özgürlükçü çok daha demokratik bir yer olacağı izlenimini uyandırıyor. Ancak sosyal medya endüstrisi üzerine çalışan uzmanlara göre tam tersi bir kâbus senaryosu, yüz milyonlarca Twitter kullanıcısını ve dünyanın geri kalanını bekliyor.

Peki Elon MUSK kimdir?

Elon Musk olarak da bilinen Elon Reeve Musk, bir mühendis ve girişimcidir. Elon Musk, Güney Afrika, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri vatandaşıdır. SpaceX'in kurucusu ve Tesla Motors ve PayPal'ın kurucu ortağıdır. SpaceX CEO'su ve Baş Tasarımcısı; Tesla Motors'da Başkan, CEO ve Ürün Tasarımcısı olarak görev yapmaktadır. Musk aynı zamanda SolarCity'nin de başkanıdır.

Queen's'den ayrıldıktan sonra, Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu'nda ekonomi ve Penn's School of Science and Arts'ta fizik alanında lisans derecesine devam etti. Musk'ın annesi Kanadalı ve babası Güney Afrikalı. 12 yaşında, ilk yazılım satışını yaptı ve Blastar adlı kendi uzay oyununu yaklaşık 500 dolara sattı.

Bryanston Lisesi'nden Pretoria Erkek Lisesi'ne geçti ve mezun oldu. 1988'de, 17 yaşındayken, Güney Afrika Ordusu'nda görev yapmaktan kaçınmak için evden ayrıldı: "Orduda görev yapmakta hiçbir sorunum yoktu, ancak Güney Afrika Ordusu'nda hizmet etmek ve siyahi insanları bastırmaya çalışmak bana bir görev gibi görünmüyordu. zaman geçirmek için iyi bir yol." Amerika Birleşik Devletleri'ne taşınmak istedi ve "Orada, inanılmaz şeyler mümkün" dedi.

1992'de, Kingston, Ontario'daki Queen's Üniversitesi'nde iki yıl geçirdikten sonra, Pennsylvania Üniversitesi'nde işletme ve fizik okumak için Kanada'dan ayrıldı. Anadalını Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu'nda seçerek Ekonomi alanında lisans derecesi aldı. Ayrıca Pennsylvania Üniversitesi Sanat ve Bilim Koleji'nden fizik alanında yandal derecesi aldı. Daha sonra Uygulamalı Fizik ve Malzeme Bilimi alanında doktora yapmak için Kaliforniya'nın Silikon Vadisi bölgesine taşındı. Ancak, doktorasını tamamlamadı.

Musk, Mart 1999'da çevrimiçi bir finans ve ödeme hizmeti olan X.com'u kurdu. Ertesi yıl, X.com, PayPal'ı oluşturmak için 50/50 birleşme anlaşmasıyla X.com ile aynı boyutta bir açık artırma sistemi olan Confinity'yi satın aldı. Musk, çevrimiçi aktarıma veya "P2P" teknolojisine olan inancı nedeniyle satın almanın düzenlenmesinde önemli bir rol oynadı. Musk, Confinity alt markasının X.com içinde bir kişiden kişiye ödeme platformu oluşturmak ve geliştirmek için önemli bir araç olduğunu söyledi. Birleşik şirket başlangıçta şirket adı olarak X.com'u seçti, ancak Şubat 2001'de PayPal Inc olarak değiştirdi. Bu ismi aldılar. Musk, PayPal'ın küresel ödeme sisteminde ve X.com'un temel finansal ürününden ayrılmasında bir kez daha etkili oldu.PayPal'ın hızlı büyümesi, büyük ölçüde Musk'ın çevrimiçi büyüme kampanyasının sonucudur. Ekim 2002'de PayPal, eBay tarafından 1,5 milyar dolarlık hisse senedi karşılığında satın alındı. Satıştan önce şirketin en büyük hissedarı olan Musk, PayPal'da %11,7 hisseye sahipti.

Musk, Haziran 2002'de üçüncü şirketi Space Exploration Technologies'i (SpaceX) kurdu. Halen şirketin CEO'su ve CTO'su. SpaceX, fırlatma araçları geliştiren ve üreten, itici roket teknolojisinin ilerlemesine odaklanan bir şirkettir. Şirketin ilk iki fırlatma aracı Falcon 1 ve Falcon 9 roketleriydi; ilk uzay aracı Dragon'du.

Musk önce Martin Eberhard'ı CEO olarak işe aldı ve müdürünün neredeyse tamamını Tesla'nın ilk iki turuna yatırdı. Tesla 2008 ekonomik krizi sırasında işleri kesmek zorunda kaldıktan sonra Musk CEO olarak devralmak zorunda kaldı.

Tesla Motors ilk olarak elektrikli bir spor otomobil olan Tesla Roadster'ı üretti ve 31 ülkede yaklaşık 2.500 adet sattı. Tesla, 22 Haziran 2012'de ilk dört kapılı sedan Model S'yi teslim etti ve SUV/minivan pazarını hedefleyen üçüncü ürünü Model X'i 9 Şubat 2012'de piyasaya sürdü. Model X'in üretiminin 2014 yılında başlaması planlanıyor. Tesla, kendi araçlarına ek olarak Daimler'e Smart EV ve Mercedes-Benz A-Serisi tedarik ediyor; Toyota, gelecekteki RAV4'ü için elektrik motorları ve güç aktarma organları satıyor. Ayrıca Musk, her iki şirketi de uzun vadeli yatırımcılar olarak Tesla'ya getirmeyi başardı.

DİĞER HABERLER