HABER

GOOGLE 2020 ARAMA TRENDLERİNE ÇOK ŞAŞIRACAKSINIZ
2020 google trend arama haberi rella dijital ajans

2020 Yılında Türkiye Google Üzerinden Ne Aradı?

Google 2020 yılına ait olan tüm dünya genelindeki arama trendleri listesini yayınladı. Tahmin ettiğiniz gibi küresel olarak tabii ki en çok aranan kelime ‘Coronavirüs’ oldu.  Dünya geneli bir an da ortaya çıkan bu ölümcül hastalığı kavrama, öğrenme ve korunma yollarına karşı Google desteği alarak büyük bir mesai harcadı. Dünya genelinde gündem hızla değişirken akıllara ilk gelen soru Türkiye 2020 yılında neleri aradı? Türkiye’nin ilk 5 sırasında en çok hangi arama dikkat çekti?

1-EBA 

Türkiye’de EBA sorguları 2020 Şubat ayında yükselişe geçti ve hızla popülerleşerek listemizin zirvesine oturdu. 
EBA açılımı Eğitim Bilişim Ağı olarak kullanılmaktadır. Bu sistem Milli Eğitim tarafından hazırlanmış öğretmen ve öğrencileri bir araya getiren sosyal ağ platformudur. Öğretmenlerin istediği ders içeriğini yükleyebildikleri, öğrencilerle video konferans şeklinde iletişim kurabildikleri bir ortamdır. EBA sorgusunda en üstlerle bulunan iller sırasıyla Adıyaman, Osmaniye, Siirt, Kilis ve Yozgat oldu. “EBA canlı ders”, “EBA giriş” ve “canlı ders” aramaları büyük çıkış gösteren kelime öbekleri arasında zirveyi paylaştılar.

2-DOLAR KAÇ TL?

Yıl içerisinde yaşanan pandemi durumu, depremler, ABD seçimi gibi olaylar gündemi belirlediği için Türkiye’nin aklına hep bu soruyu getirmiş olmalı: Dolar kaç TL ? 
Akıllardan hiç çıkmayan bu soru, özellikle 8-14 Kasım aralığında zirveye ulaştı. Bu sorunun yanı sıra “dolar kaç tl oldu bugün son dakika” adlı arama sorgusu büyük çıkış gösteren trendlerden biri oldu. Dolar hakkındaki sorguların başında yer alan iller ise Hatay ve Şırnak olarak öne çıktı.

3-CORONA VİRÜSÜ

Türkiye’de ilk vaka 11 Mart 2020 tarihinde görülse de Dünya’yı etkisi altına alan Corona Virüs için Google üzerinde yapılan aramalar Türkiye’de Ocak ayının sonlarına doğru başlamış, 8-14 Mart aralığında ilk vakanın ülkemizde de görülmesi ile zirveyi gören bir arama kelimesi haline gelmiştir.

4-DEPREM

Türkiye 2020 yılında da birçok depremle mücadele etti. Ocak ayından Ağustos’a kadar belirtilen verilere göre 21.549 sarsıntı meydana geldi. 
Ocak ayında yaşanan 6.8 büyüklüğünde meydana gelen Elazığ depreminde 41 kişi hayatını kaybetti. Şubat'ta Manisa ve Elazığ’da meydana gelen depremleri, Mart ayında Van takip etti. 2 Mayıs 2020 tarihinde Akdeniz açıklarında meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki deprem ise Türkiye’yi çok korkuttu. 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen İzmir depremi ise 6.9 büyüklüğündeydi. Seferihisar açıklarında meydana gelen depremde 110 kişinin hayatını kaybetti. Durum böyle olunca Türkiye çapında “son deprem”, “deprem son dakika” gibi aramalar da sıkça yapıldı.

5-ZOOM

Salgın ile beraber yaşamaya başladığımız yeni dijital dönemin en çok aranan kelimelerinden biri de Zoom uygulması oldu. Dijitalleşmenin altın çağı diyebileceğimiz 2020 yılı için hem iş hem eğitim gibi birçok sektörde kendine büyük bir yer açan zoom ile online video konferans 40 dakika ile sınırlandırılan toplantılar daha planlı, HD görüntü ve ses kalitesi ile daha verimli hale geldi.
Türkiye’de Zoom ile ilgili en çok arama yapan il ise Kayseri oldu. Ayrıca “zoom indir” ve “zoom meetings” aramaları da listelerde üst sırada yerini aldı.

GOOGLE’A EN ÇOK NE, NASIL … DİYE SORULDU ?

2020 yılı verilerine göre Google’a en çok …. Nasıl Yapılır? Şeklinde gelen kelime öbekleri ise şu şekilde; 
1-Hes Kodu Nasıl Alınır?
2-Zoom Programı Nasıl Kurulur?
3-1000 TL Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
4-Uzaktan Eğitim Nasıl Oluyor?
5-Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlenir?

GOOGLE'DA EN ÇOK ARANAN TARİFLER

Hayatı eve bolca sığdırdığımız 2020 yılında, evde geçirdiğimiz vakitlerin çoğunu evde yapmaya ihtiyaç duymadığımız ama sokağa çıkma yasağında deneyerek bir farklılık yaratacağımıza inandığımız klasik lezzetleri kendi el yapımımız olarak üreterek, tüketme ihtiyacı duyduk. 
1-Ekmek: Normalde fırından alarak neden evde uğraşalım ki dediğimiz ekmek, pandemi şartları ve evde yaşam ağırlıklı olunca ekmek tarifleri Google üzerinde sıkça arandı.
2-Pide: Türkiye Nisan ayının sonlarına doğru ekmek yapımının üstesinden başarı ile gelmiş olacak ki bu sefer Google üzerinden ekmek yapımının da bir seviye üzerine çıkarak ‘pide yapımı’ ‘pide tarifi’ gibi kelime öbeklerini sıkça aramaya başladı.
3-Aşure: Hicri takvime göre yılın ilk ayı olarak adlandırılan Muharrem ayı Miladi takvimde yıl bazlı olarak değişmekte bu aya özel yapılan aşure ise 2020 yılının Ağustos ayına denk geliyor. Hal böyle olunca Türkiye, hamur işlerine bir küçük bir mola vererek Aşure yapımına yöneldi.
4-Çökertme Kebabı: Ekmek, pide ve aşure sonrası seviyeyi zorlaştırmak ve kendini denemek Türk milletinin en sevdiği durumlar biri diyebiliriz. Seviye zorlaştırılarak evde yapımı için verilen emek çökertme kebabını Google Trendler listesine soktu.
5-Ramazan Pidesi: Ramazan ayının olmazsa olmazı olan pideyi, ekmek yapımında başarılı olduktan sonra pide de yapamıyorum denmez mantığı ile hareket etmiş olacağız ki Google’da bir dönem en çok aranan tariflerden birisi de ramazan pidesi tarifi oldu.

DİĞER HABERLER