HABER

GOOGLE RUSYA İFLASI
Google Rusya İflası

Google, Rusya ile olan davalarında Rusya’ ya toplamda 1.959.811.870₺ para cezası ödemesi gerekiyor. Google, Rusya’ da maddi yükümlülüklerini yerine getiremediği için iflas süreci başlattı. Şirket, bu yıl 22 Mart’ tan itibaren iflas öngördüğünü belirtmişti. Bir süre önce Google, Rusya’ da ki raporlama operasyonlarının neredeyse hepsini askıya aldı. Rusya, şirketin bütün banka hesaplarına el koydu ve Google çalışanlarına ve ofislerine yatırım yapamaz hale geldi. Google sözcüsü, ‘Rusya' daki maliyetler, satın alma gibi yükümlülüklerin yerine getirilmesiyle ilgili maliyetler’ dedi. Google, Rusya’ da maddi yükümlülüklerini yerine getiremediği için iflas süreci başlattı.

Raporda, 22 Mart 2022' den itibaren firmanın "kendi iflasını ve parasal yükümlülükleri yerine getirmenin imkansızlığını, kıdem tazminatı ödemesini ya da bir iş sözleşmesi kapsamında çalışan yada çalışan kişilerin ücretlerini ve mecbur ödemeleri zamanında ödeme yükümlülüğü” ve kendi iflasının tanınması için bir müracaat ile tahkim mahkemesine başvurma niyetindedir. RBC ile yapmış olduğu toplantıda bir Google temsilcisi, firmanın daha ilkin Rusya' daki ticari operasyonlarının çoğunu askıya aldığını belirtti. Ancak firma temsilcisi, Google' ın Rusya' da çalışmaya ve YouTube, Gmail, Google Haritalar ve ötekiler şeklinde parasız hizmetlerini kullanıcılara sunmaya devam edeceğini de laflarına ekledi.

İnternet Savunma Derneği 'nin (Adalet Bakanlığı tarafından Yabancı Ajanlar Sicilinde listelenmiştir) genel müdürü Mikhail Kerry, Google LLC tarafından gerçekleştirilen muhasebe işlevleri Rus tüketicilerin ödemelerini çekti, ancak Google Rusya' da ücretli hizmetler sunmaya başladığını söyledi.

Şirket bazı Rus medyası tarafından da dava edildi. Örneğin, bu yılın Mayıs ayında mahkeme NTV kanalının şirketin Rus şubesinin mülküne ve hesaplarına 500 milyon ruble karşılığında el koyma talebini yerine getirdi. TV şirketi, Google' dan NTV kanallarından YouTube hesaplarının engellenmesini talep eden bir davaya başvurdu. Nisan ayı sonunda Google, Tsargrad davasında 9 milyar ruble ödediğini açıkladı. Ödemenin, kanalın YouTube hesabını geri yüklemek için bir mahkeme kararının uygulanmamasından kaynaklandığı bildirildi. Para cezası 1 milyar ruble ile sınırlıydı, ancak Google tam olarak uymadığı için sınır kaldırıldı.

Nisan ayı başlarında Roskomnadzor, Google' a ve kaynaklarına karşı yaptırım eylemini duyurdu - düzenleyiciler ABD şirketi ve hizmetleri için reklamları yasaklamaya karar verdiler ve arama motorlarına Google' ı Rus yasalarını ihlal ettiği için işaretlemelerini emretti.

Uzmanlara göre, Facebook, Instagram ve Twitter' ın aksine Rus yetkililer Google' ı ekonomik ve teknik nedenlerle engellemedi. Abluka nedeniyle, işleri Google' ın altyapısına bağlı olan Ruslar ve Rus şirketleri etkilenebilir ve hızlı bir şekilde alternatif bulamayabilir.

SPARK veritabanına göre, Google LLC' nin 2021' deki kayıpları 26 milyar rubleyi aştı. Bloomberg, Mart ayı sonlarında kaynaklara atıfta bulunarak, şirketin çalışanlarını ülke dışına çıkarmaya başladığını bildirdi.

DİĞER HABERLER