Metaverse yani Türkçe tabiriyle kurgusal evren, alıştığımız geleneksel bilgisayarların çok ötesinde sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamları destekleyen, İnternet'in varsayımsal bir yinelemesidir. Metaverse, bilgisayarlar, android cihazlar ve 3D cihazlar sayesinde kişinin yapay ortama fiziksel olarak dâhil olmasını sağlamaktadır.
Metaverse, insanlar tarafında günümüz evrenini sanal ortamda yansıtan hali olarak görülen ve gelecekte yaşadığımız evrenden daha değerli olacağına inanılan kurgulanarak ortaya çıkarılmış bir evendir. Son dönemde tüm Dünya’nın büyük ilgisini çekmektedir. Durum böyle olunca da bu ilgi şirketler tarafından da büyük ilgi ile izlenmekte ve şirketler bu kapsamda yeni stratejiler üzerinde çalışmaktadır.
Peki bu evreni bu kadar özel yapan nedir?
"Metaverse" terimi; Meta : ötesi ve Verse: evrenden bir geri oluşum kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş bir kelime öbeğidir. Bu kavram algılayabildiğimiz ve fiziken kendimi orada hissedebileceğimiz bir sanal evrene bağlı 3 boyutlu, paylaşılan, kalıcı sanal alanlardan oluşan internetin gelecekteki bir yinelemesini tanımlar.
Günümüz dünyasındaki çoğu insanın pandemi nedeniyle evinden çalışmak zorunda olduğunu bu günlerde insanlar hiç olmadığı kadar sanal ortama yönelmiştir. Pandemi dönemi sanal müzelerde dolaşarak bir nevi dışarı çıkmış ve sosyalleşmiş hissettik. Ayrıca yaşam şeklimizi tamamen dijital üzerine kaydırarak ev ihtiyaçlarımız için sanal marketten alışveriş yaptık. Aynı zamanda her çeşit temel insani ihtiyaçlarımızı da sanal siteler ve uygulamak üzerinden gidermeyi benimsedik. Örneğin marketten, giyime kadar tüm alışverişlerimizi uzun zamandır interneti kullanarak gerçekleştirmekteyiz. İşte metaverse fikri tam olarak bu noktada ortaya çıktı. Çünkü bu dönemde yaşadığımız kısıtlı seçenekleri ortadan kaldırıp, kullanıcısına daha özgür bir sanal evren sunmaktadır. Herhangi bir sınırın olmadığı ve çeşitli etkinliklerin olduğu bu evren günümüz dünyasında insanlara oldukça cazip gelmektedir. Hatta Dünyaca ünlü bir isim olan Justin Bieber Metaverse’de konser vermiştir, yine aynı şekilde global bir marka olan H&M geçtiğimiz aylarda Metaverse mağazasını açtığını duyurmuştur. Dünyaca ünlü isimlerin ve markalarında markajına giren Metaverse Evreni adından daha çok söz ettirecek gibi duruyor.
Türkiye’nin Metaverse İlgisi Artıyor!
Türkiye, Metaverse’den en çok arsa satın alan ülkeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Ticaret, etkinlik ve daha birçok seçeneği bize oturduğumuz yerden sunan bu kurgusal evren bilgisayar ekranından ve sanal gerçeklik gözlüklerinden ayağımıza geliyor. Tabii ki alınan bu arsaların akıbeti gelecekte belli olacak fakat şuan büyük umutlarla alındığı söylenebiliriz. Uzmanlar gelecekte bu evrenin, yaşadığımız evrenden daha önemli ve değerli hale geleceğini, hayatın tamamen o evrende yaşanacağını söylese de kimileri sadece yeni bir akım olduğu ve gelecekte insanlığın tamamen gerçek bir deneyim yaşamak için bu evrende bulunmak isteyeceğini ve son sözün bu evrende söyleneceğini dile getiriyor. Tabii ki bu gibi tartışmalara bakıldığında sonucunu şimdilik görmek pek mümkün değil. Teknolojinin bize daha ne gibi sürprizler sunacağını bekleyip görmekten başka bir çaremiz yok. Dijitale taşınan hayatın her geçen gün bizi daha da fazla şaşırttığını görmek yüzümüzde minik bir tebessüm oluşmasını sağlasa da, gelişmelerin insanlar üzerindeki büyük etkisini görmek biraz korkutucu geliyor.
Metaverse Evrenine Giriş
Metaverse evrenine bazı şirketlerin kendilerinin oluşturduğu uygulamalar ve platformlardan girmek mümkün. En çok rağbet gören beş platform adı ise şöyle:
Decentraland Mana: 90 bin 601 parselden oluşan 3 boyutlu bir sanal gerçeklik platformu.
Axie Infinity: Ehterium tabanlı kripto para birimlerinin kullanıldığı NFT tabanlı çevrimiçi bir video oyunu.
Sand: Oyunculara kendi dünyalarını yaratma ve deneyimleme şansı sunan bir Metaverse projesi.
Star Atlas: Blok zincir teknolojisi üzerine inşa edilmiş uzay temelli bir strateji oyunu.
Roblox: Günlük 47 milyon kullanıcısı ve 9,5 milyon geliştiricisi ile yepyeni bir sanal gerçeklik tecrübesi sunan Metaverse platformu.
Nasıl Arsa Satın Alabilirim?
Öncelikle kendi adınıza dijital bir cüzdan oluşturmanız gerekiyor. Sonra sanal arazi satan firmaları araştırıp, araziyi satan platform üzerindeki coinler veya sanal cüzdan üzerinden kripto para ile arsanızı satın alarak, arsa satın almak işleminizi kolayca tamamlayabilirsiniz.
Hangi Platformlar Üzerinden Arsa Satın Alabilirsiniz?
Metaverse evreninde arsa satın almak için kullanıcıların en çok ilgi gösterdiği 5 platform ise şu şekilde:
Decentraland: Samsung’un bile arsa satın aldığı Decentraland’de arsa fiyatları ortalama 30 bin dolar düzeyine yaklaşmış durumda.
Sandbox: Bu platformda oyuncular kendi arsalarını oluşturuyor ve tasarlıyor. Skybound Entertainment, Ubisoft ve Softbank tarafından desteklenen platform Decentraland’ın en büyük rakibi konumunda.
Somnium: Ortalama arsa fiyatı 18 bin 900 dolara yükselen Somnium kullanıcılara gerçek bir sanal gerçeklik deneyimi sunuyor.
OVR Land: Gerçek dünyayı sanal gerçekliğe taşımayı hedefleyen OVR Land, gerçek dünyanın bir kopyasına sahip. Arazilerin fiyatları da genelde gerçek dünyadaki konumlarına ve seviyelerine orantılı bir şekilde değerleniyor.
SuperWorld: Tıpkı OVR gibi gerçek dünyanın bir kopyasını sanal dünyaya taşıyan uygulamada dünyanın herhangi bir yerindeki arsanın sanal kopyasını satın almak mümkün.
Metaverse’den Herkes Arsa Satın Alabilir Mi?
Dünya’nın ilk sanal gerçeklik emlak şirketi olan Metaverse Property açıklamasında her yaştan kullanıcı yatırım ve eğlence amacıyla Metaverse platformlarından arsa satın alabilir açıklamasında bulundu.