HABER

YENİ ÇALIŞMA MODELİ REMOTE
rella dijital ajans haber remote çalışma

Dijital Devrim ile iş hayatının çalışma modeli yeni bir alışkanlık kazandı. Son dönemlerde sıkça duyduğumuz remote kelimesi de böylece hayatlarımızın orta yerine yerleşti. Peki remote tam olarak ne anlam ifade ediyor? 

Remote, uzak demektir. Homeoffice olarak tabir edilen çalışma sisteminin yeni adıdır. İnternet bağlantısı ile mobil cihaz ve bilgisayar kullanarak işleri uzaktan yürütme şeklinde uygulanır. Çalışma süreniz ve yaptığınız işin kategorisine göre sadece evle sınırlı kalmaz dilerseniz kafe, restoran, otel, sahil, vs. internetin ve bilgisayarın olduğu her yerden de çalışma imkanı sağlar.

İş yerine gitme mecburiyeti olmadan çalışma fikri ilk bakıldığında her insan için mükemmel gözükmektedir fakat hem işçi hem de işveren için avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır. 

‘’Araştırmalara göre, Türkiye'de çalışanların %74'ü evden çalışmayı avantaj olarak görüyor. %52'si, evden çalışanların ofiste çalışanlardan daha fazla üretken olduklarına inanıyor.’’

Remote Çalışma Modelinin Avantajları

En önemli detaylardan birisi kesinlikle işe gidip – gelme sırasında kaybedilen zamanın ortadan kaldırılması diyebiliriz. Karşıdan bakıldığında işe gidip gelmenin nasıl bir olumsuzluğu olabilir diye sorgulayabilirsiniz fakat bir biri ile bağlantılı psikolojik anlamda bir örüntünün en başında işe geç kalma stresi var diyebiliriz. Bu durumu da kısaca bir örnekle betimlersek ; işe geç kalan veya bu korku ile yetişmeye çalışan kişi, toplu taşıma haricinde mesai başlangıcına yetişebilmek, üstleri tarafında bu konuda mobbing yaşamamak adına taksi kullanılır. Taksi genelde çalışan için sürekli olarak kullanılmak zorunda kaldığın da ekstra bir gider haline gelerek, psikolojik anlamda çalışanın motivasyon ve çalışma performansına etki edebilir. Ki bu çok basit bir örnekti.

‘İstanbul’da ortalama bir çalışan 2-2.5 saatini yolda geçiriyor.’ 

Evden çalışmak ortam, ısı, ışık, kıyafet ve bunun gibi kişinin kendi habitatında esneklik sağlar. Çalışanın kendine en uygun ortamda çalışması da verimliliğini artırır. Çünkü kişinin kendi ortamında dış etkenlere karşı ilgi odağının kaybolması durumu özellikle yalnız yaşayan insanlar için daha kolaydır, bu şekilde kişi çalışırken odağını kaybetmeden daha konsantre bir biçimde çalışabilir. 

İş veren için ise işe gidip gelmek için ulaşım bedeli, öğle yemeği, elektrik, su vs. gibi maliyetlerden önemli ölçüde tasarruf sağlanır. 

Ev içi etkenlerin olumlu olduğu kadar olumsuz yanları da mevcut, özellikle çocuk ve yaşlı bakımı söz konusu ise her an müdahale edebilir olma hissiyatı çalışanı rahatlatırken aynı zamanda odak ve verim anlamında mesai saatlerini zorlaştırabilir. 

Remote Çalışma Modelinin Dezavantajları

Uzaktan çalışma modelinde bazen kişi çalışma şekli, zamanı ve performansını kanıtlamaya dayalı ofiste olduğu kadar aktif çalışamayabilir. Kendini ve yaptığı işi kanıtlama güdüsü ile daha fazla saat çalışma hususunda kendine baskı kurabilir bu durumda beraberinde stres ve yaptığı iş için verimsizlik meydana getirir.

Evden çalışmak hem mesai arkadaşlarına hem de yöneticilere uzak olmaktır. İş yeri sosyalleşmelerine ve takım ruhu güdüsüne  engel olan bu durum aynı zamanda iş yerinde ki rekabetçi çalışma şeklinden de uzaklaşmaya sebebiyet verir. Bu durumda bazen yalnızlık ve mutsuzluk duygusunu beraberinde getirir. Aynı ofis ortamında gelişen bir sorunu kolayca ve hızlı bir biçimde çözebilecekken karşı taraftan çözüme dayalı dönüş bekleme süresi iş temposu ve yoğunluk sırasında kişiler arası empatik yaklaşımı olumsuz etkileyebilmektedir. 

Ofiste çalışan kişi çalışma saatlerinde evini özleyerek, mesai bitip eve döndüğünde rahatlama hissi yaşayabilir ama evinde çalışan kişi evinizde bir süre sonra iş yeri olarak göreceğinden kendini bu duygudan mahrum hissedebilir. Doğru yaklaşım ve planlama yapılmaz ise çok kısa zamanda ev işi ile mesleki çalışma planı birbiri ile karışabilmektedir. 

Planlı Olmak ve Doğru Durum Yönelimi Şart!

Doğru çalışma şekli günümüz şartları ve olanaklarına bakıldığında kesin olarak hangisidir bilinmez fakat artı ve eksi yönlerini bilerek kişinin motivasyonunu kaybetmemesi adına planlı ve titiz çalışması gerektiği kesin bir yargıdır. Verimini doğru zamanda doğru alana yöneltmesi bulunduğu ortamda daha mutlu ve pozitif bir kişilik ortaya çıkarır. Böylece kişi hem sosyal hayatında hem de iş hayatında daha başarılı olur. 


DİĞER HABERLER